Боряна Йорданова и Даниел Николов от акапелната група Спектрум“ (Spectrum Vocal

...
Боряна Йорданова и Даниел Николов от акапелната група Спектрум“ (Spectrum Vocal
Коментари Харесай

Петимата от „Спектрум“ са поканили и инструменталисти във втория си албум „Вокални отпечатъци”



Боряна Йорданова и Даниел Николов от акапелната група „ Спектрум “ (Spectrum Vocal Band) гостуваха в „ Ритъмът на столицата “ с хубавата вест за плануваната дата и място за представянето на новия им албум Singerprints („ Вокални отпечатъци ”).

Поканата е за 5 септември от 19:30 ч. в " Кино Кабана ", а входът е свободен.

Там и тогава петимата артисти ще показват творчеството си от последните две години с концерт онлайн.

С втория си албум вокалният квинтет отдава респект на българския фолклор, който е източник на ентусиазъм и креативен тласък за Spectrum от самото основаване на групата.

Когато групата се образува, БНР ни прегърна. „ Покрай всичките събития, в които се включихме под една или друга форма, усетихме, че това което вършим, има значение освен за нас, а и за доста други хора. Подкрепата ни зареди с възторг “, описа Боряна Йорданова.

Концепцията на „ Спектрум “  е гласовете да извършват разнообразни партии, които не се дублират и да заместват музикалните принадлежности, не да се търси хорово звучене.

Преди време в България е имало друга вокална група – „ Траяна “, от Стара Загора, само че като цяло малко артисти се впускат в сходно предизвикателство.

„ В международен мащаб това не е нещо ново. Надяваме се да имаме почитатели у нас “, добави Даниел Николов.



В Singerprints са събрани известни, достоверни песни като „ Седнало е Джоре “, „ Бела съм бела, юначе “, „ Изгрела ми е “, а също и авторски композиции, носещи духа на българския фолклор.

В записите за албума вземат участие и инструментите на Теодосий Спасов (кавал) и Христина Белева (гъдулка), както и камерният дамски фолклорен състав „ Ева Квартет “.

Авторските композиции са дело на креативното ядро на „ Спектрум “ - Константин Бейков и Янко Янков. Музиката изобилства от джаз хармонии, многообразие от ритми и преплитащите се тембри на петимата артисти.

Характерният креативен метод на музикантите, заложен от дебютния им албум „ Cross Point ” (2019 г.), продължава и в този – напълно акапелни аранжименти - за пет, а от време на време и за повече гласа, съчетани с бийтбокс.
Чуйте целия диалог с Боряна Йорданова и Даниел Николов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР